Från spädbarn till sjuåring - så tar du hand om barnens tänder

De flesta barn får sina första tänder vid omkring 6-8 månaders ålder och vid 3 års ålder är alla 20 mjölktänder vanligtvis framme och synliga.

 

Hur tidigt ska man börja borsta barnets tänder?

Börja gärna att borsta barnets tand så snart den första tanden dyker upp. Nya tänder är nämligen extra känsliga för karies, därför är det extra viktigt att hålla koll på dem från start och borsta dem noga. Använd fluortandkräm morgon och kväll. 

 

Du behöver inte ge barnet vatten efter tandborstningen. Bäst effekt blir det om tandkrämen får sitta kvar, det gäller för övrigt för både mamma och pappa också.

 

Vilken tandkräm ska man använda?

Använd en barntandkräm med fluor. En klick som en ärta är lagom för en två-åring. Barnets lillfingernagel kan annars vara ett bra riktmärke.

 

Barn som är yngre än 6 år bör använda en tandkräm med omkring 1000 ppm fluor. Efter det är det lämpligast med en vuxentandkräm utan tillsatser eller en juniortandkräm med 1450 ppm fluor. 

 

Vanlig tandborste eller eltandborste för barnens tänder?

Det är inget fel med att använda en vanlig tandborste. Med sitt lilla huvud och mjuka borst är det både lätt att komma åt i hela munnen och att rengöra på ett sätt som är skonsamt för tandköttet

 

Att använda en eltandborste går också lika bra, men det är viktigt att du som förälder är med och hjälper till. 

 

När börjar barnen gå till tandläkaren?

Det första tandläkarbesöket brukar ske vid 3 års ålder hos oss. Vi räknar då tänderna och kontrollerar att tänderna utvecklas som de ska. Undersökningen i sig tar inte så lång tid men vi brukar ägna några minuter åt att försöka göra besöket lite roligare och inte så dramatiskt, exempelvis att barnet får bekanta sig lite med personalen och testa tandläkarstolens knappar och funktioner tillsammans med oss.

 

Hos oss får alla barn erbjudande om att komma på undersökning en gång om året. Allt du behöver göra är att lista ditt barn hos oss. 

 

Mjölktänder som trillar ut

När barnet blivit 5-6 år börjar mjölktänderna att trilla ut. Framtänderna i underkäken är först ut och strax därefter dyker fyra nya kindtänder upp längst bak i munnen. Det är dessa tänder som man brukar kalla för sexårständer. Vid 13 års ålder är det vanligt att man fått alla 28 permanenta tänder.