Den bästa maten för dina tänder - och den sämsta

Det finns så mycket gott att äta - men inte alla måltider gör gott för tänderna. 

 

Hur håller man då sin tandhälsa på topp? Här har vi samlat några av tändernas bästa vänner och värsta fiender. 

 

Gott och bra för tänderna

 

Fiberrika frukter och grönsaker

Morötter och äpplen är två goda exempel på frukt och grönt som är bra för tänderna. Munnen får sig ett litet motionspass vilket i sin tur hjälper till att förbättra din saliv, det är nämligen den som sköljer rent dina tänder vid varje måltid. Dessutom innehåller den viktiga ämnen som skyddar tänderna. 

 

Ost, mjölk, naturell yogurt och nötter

Syra av olika slag är tändernas värsta fiende. Därför kan ost, mjölk och annan basisk mat som exempelvis nötter vara goda hjälpredor för att återställa balansen, dom hjälper nämligen till att neutralisera syran i munnen. 

 

Sockerfria tuggummin

Att tugga sockerfritt tuggummi efter varje måltid gynnar salivproduktionen, precis som när man äter fiberrik kost.

 

Godis

De flesta av oss älskar godis - även vi tandläkare, det är sant! Men när du står där framför godishyllan - välj då sorter som inte stannar i munnen så länge. Karameller, godisklubbor och seg kola bör du alltså välja bort för tändernas skull. Då är exempelvis choklad bättre, det sköljs bort från tänderna snabbare än många andra sorters godis.

 

Mat med mycket stärkelse

Mjukt bröd, chips och liknande kan lätt fastna mellan tänderna. Precis som med godiset så är det viktigt att det vi äter inte hänger kvar i munnen längre än nödvändigt.

 

Läsk

Söta drycker som läsk är den största sockerkällan för många barn och unga. Dessutom innehåller dom ofta ämnen som skadar tändernas emalj, exempelvis citron- och fosforsyra.

 

Allmänt om mat och dryck

Som du ser så har tändernas vänner och fiender några saker gemensamt. Bra mat stannar inte i munnen under längre perioder och den gynnar ofta produktionen av saliv. Dessutom kan det vara bra att ha lite koll på pH-värdet i mat och dryck. Ett pH-värde under 5,5 har nämligen en frätande effekt. Vanligt vatten har ett pH-värde en bit över 7. Det kan jämföras med ett värde på 2,5 för läsk (det gäller även light-läsk). Ett tips är därför att använda sugrör när du dricker läsk, på så sätt minimeras kontakten med dina tänder.