Frågor och svar om tandblekning

Att dina tänder får en lite mörkare nyans med åren är helt naturligt. Färgen kan också påverkas av de starka färgämnen som finns i tobak, mat och dryck. Dessa tränger in i emaljen och missfärgar tänderna permanent. Sen finns förstås andra anledningar till missfärgade tänder, exempelvis olika typer av ärftliga sjukdomar, men det är inte lika vanligt.

 

Vilka sorts missfärgningar kan blekas?

De allra flesta missfärgningar kan blekas med gott resultat. Gula eller bruna missfärgningar är vanligast och i de flesta fall lättare att bleka. Om missfärgningen istället beror på att en tand har skadats, eller om missfärgningen beror på metall från exempelvis en amalgamfyllning, då kan det vara svårare. Rådgör alltid med en tandläkare om tänderna kan och bör blekas och hur du i så fall ska gå tillväga för bästa resultat. 

 

Hur går det till när man bleker tänderna?

Det finns olika sätt att bleka sina tänder, men det handlar alltid om en kemisk process. Blekmedlet tränger in i emaljen och dentinet och bryter där ner de missfärgande ämnena.

Innan behandlingen påbörjas så genomför vi alltid en undersökning där vi bedömer om det är lämpligt att du bleker dina tänder, om det finns hål som behöver lagas och om du behöver ta bort tandsten. När det är dags att bleka dina tänder börjar vi alltid med att dokumentera färgen på de tänder som ska blekas, på så sätt blir det lättare för dig att se hur behandlingen gått.

 

Blekmedlet vi använder består av en sorts gel med en viss procent väteperoxid. Vi arbetar framförallt med individuellt anpassade skenor som man fyller med blekgel och sover med under natten (eller använder på dagen 3-4 timmar). Behandlingen pågår 7-10 dagar. Möjlighet finns även att välja system där skenorna är färdigfyllda med blekmedel.

 

Vem får bleka tänderna?

Det råder 18-års gräns på tandblekning. Dessutom ska du som är gravid eller ammar inte bleka dina tänder, detta då man idag vet för lite om eventuella biverkningar. 

Du som röker eller snusar bör inte heller bleka tänderna, dels så kan de färgämnen som finns i tobaken försämra resultatet av behandlingen och dessutom kan blekmedlet förvärra tobakens påverkan i munnen.